30 Ekim 2004

Hypercomics | Çizgi romanlarla etkileşme vakti geldi...

Çizgi romanlara çok meraklı olmamam rağmen "Hypercomics" kavramı ile ilgili şimdiye kadar hiç birşey duymamıştım ama bir çizgi roman hakkında bilgi ararken rastladığım hypercomics örnekleri beni şaşkına çevirdi.

Hypercomic(s), en kısa şekilde çizgi roman ve hyperfiction'ın karışımı olarak tarif edilebilir. Cümledeki herşey bir ucundan bu yazıyı okuyan herkese tanıdık gelecektir ama sanırım en önemli vurgunun "hyper" lafında olduğunu hatırlatmakta fayda var. Hypercomic eserlerdeki kurgu belirli bir sırayla gelişmiyor, tıpkı web sitelerindeki sayfalar gibi yazarın/çizerin olaylar/karakterler üzerinden verdiği linklerle aslında okuyucunun çizgiromanın kurgusuyla etkileşmesini ve olayın/kurgunun gidişatını yönlendirmesine olanak tanıyor.



Bilgisayar oyunlarını, internette artık kanıksadığımız hypertext dökümanları düşününce hypercomics kavramı kulağa çok enteresan gelmese de biraz araştırınca aslında örneklerinin yeni yeni ortaya çıktığını öğrendim.

Fotoğraf'la sinemanın arasındaki ilişkinin bir benzerinin çizgi-romanla adventure bilgisayar oyunları arasında olduğunu düşünüyorum. Hypercomics kavramı da bu iki tarzın daha da yakınlaştığını düşündürttü.

İlk okuduğum hypercomic "Sixgun"... İlk yüklendiğinde diğer flash animasyonlarına benzer görünse de navigasyon ve non-linear kurgu oldukça ilginç...

Hiç yorum yok: