20 Eylül 2004

Atlantis - Martin Mystere



Martin Mystere*

Alfredo Castelli tarafından* 1982'de yaratılıp Giancarlo Alessandrini çizimleriyle -sanırım hepimizin hayatında yer etmiş- İtalyan yayıncı Bonelli Comics tarafından yayınlanan Martin Mystere ile yıllar önce "Atlantis" adı ile yayınlanırken tanışmıştım.



Serinin kahramanı Martin Jacques Mystere -ki Türkiye'de yayınlanan maceralarında "İmkansızlıklar detektifi" olarak da adlandırılmaktadır- Amerikan orijinli ancak kültürel birikimini İtalya'da kazanmış bir arkeolog, antropolog, sanat uzmanı ve doğal olarak da her kahraman gibi aynı zamanda bir aksiyon adamıdır.



Maceralara temel hazırlayan olay ise 1965'de ailesini esrarengiz bir uçak kazasında kaybetmesidir ve hikayeler büyük ihtimalle bu kazanın gerçekleşmesine sebep olan "Kara Adamlar/Men in Black" ve çözülmemiş -ve belki de çözülemeyecek- resmi bilimin mantıklı bir çözüm bulamadığı arkeolojik, tarihi, bilimsel, -para-bilimsel, ezotik ve sınırları bazen UFO'lar ve hatta büyülere ulaşan "Büyük Sır(lar)/Great Enigma(s)"ı anlama çabası etrafında gelişir.

X-Files ve Martin Mystere

Martin Mystere'nin çizgi roman dünyasının X-Files'ı olduğunu söylemek bence haksızlık olmaz, hatta ortaya çıkış tarihlerine bakarak belki de X-Files'ın televizyon-sinema dünyasının Martin Mystere'si olduğunu söylemek daha bile doğru olabilir.

Bu benzerlikler ne kadar dökümante edilmiş henüz bilmiyorum ama X-Files'ın baş kahramanı ajan Fox Mulder'ın kız kardeşinin uzaylılarca kaçırılması/öldürülmesi, kara adamlar ve çözülemeyen ve sahip olduğumuz dünya-bilgisi-ötesi olaylar Martin'in ailesinin ölümü ve hikaylerdeki olaylarla çok açık benzerlikler taşıyor.

İki seri arasındaki temel fark ise Martin Mystere ile Fox Mulder'ın kültürel ve profesyonel geçmişlerinde yatıyor. Martin, ne olursa olsun sanat eğitimi almış bir bilim adamıdır ve hikayelerinin temelini sanat eserleri, modern çağa kadar sanatın tetikleyicisi olan dinler, ilkel dinler ve ötesi (...belki de Atlantis!!!) oluşturur... Belki de beni Martin Mystere okumaya iten şey budur..?

Yazdıkça farkına vardım ki, Martin Mystere ile X-Files bağlantısı/benzerliği ayrıca bir yazıyı hak ediyor ve eminim bu konuda söylenmiş kelamlar vardır. Kendime bu konuyu araştırmak için biraz zaman tanıyorum.


Kaynaklar
* http://www-en.sergiobonellieditore.it/martin/servizi/il_mio_nome.html

1 yorum:

7.oda dedi ki...

siz corto maltese i de bilirsiniz o zaman?:)