26 Şubat 2007

Hitler'den nefret eden dünya arabasını çok sevdi | İlker Pehlivan

İlker Pehlivan'ın bugün yayınlanan Radikal'deki "Hitler'den nefret eden dünya arabasını çok sevdi" başlıklı yazısı Volkswagen Beetle'ın 1932'den başlayıp günümüzde Golf'e kadar uzanan macerasını anlatıyor. Otomobil ve tasarım tarihinin bu "Canlı tarihi" ile ilgili yazı konuyla ilgilenmek isteyenler için iyi bir okuma başlangıcı olabilir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

"Giugiaro, 1974'te Beetle şasisi üzerine Golf modelini tasarladı. Beetle, artık yerini Golf'e bırakmıştı."
Simdi, ilker pehlivan kimdir, bu bilgiye nerden ulasmistir hakikaten merak ediyorum!
Biri onden cekisli ve su sogutmali, digeri arkadan itisli hava sogutmali birbirinden son derece alakasiz iki arabadan bahsediyor, ve Golf'un Beetle sasisi uzerine tasarlandigini soyluyor.. Desteksiz atmak diye buna denir!

Baska bir yazisinda da Ford Mustang'in isminin sanildigi gibi vahsi at mustang'den gelmedigini, adini p-51 savas ucagindan aldigini soylemis. "Otomobil adını İkinci Dünya Savaşı'nın süper avcı uçağı P-51 Mustang'den aldı. Ama halk arasında yıllardır bu ismin uçak değil de bir at cinsinden geldiği konuşulur. Mustang kelimesi aslında İspanyolcadan gelir ve 'vahşi, dizginlenemeyen at' anlamında kullanılır."

Nasi bi mantik bu anlamadim.. Kardesim, araba da, ucak ta o attan almis ismini iste, gayet acik.. Arabanin ustunde o at'in resmi varsa, ismini ucaktan almistir denir mi?!!!
Yoksa Ford Mustang'in onundeki o at figurunun oylesine secilmis, Mustang denen atla ilgisi olmayan sutcu beygiri gibi bir sey oldugunu mu dusunmeliyiz?

Gereksiz iddialar, desteksiz atislar, 750 kelimelik bi sutunu doldurmam lazim diye boyle de olmaz ki!!!

Bundan sonra arkadasin yazilarini firefox'umun ozel "aticiyazar" add-on filtresinde eleyip oyle okuycam. Ya da hic okumasam da olur beh.

Hakan Dinçer dedi ki...

İşta aradığımız, özlediğimiz kıvam! Ver hocam çoşkuyu, ver bilgiyi, yönümüzü bulmamıza yardım et!

Bir de Perşembe akşamı için kimseye söz verme zira MartinMystere hayatında ne gibi köklü değişiklikler yapsın konulu alkollü bir toplantı yapacağız!