4 Nisan 2007

Akıllı.TV

Digiturk 98. kanalda Akıllı.TV adlı yeni bir kanal yayınlanmaya başladı. Bir süre önce sektöre özel sitelerden başlayarak tanıtımı yapılan Akıllı.TV, enteresan bir konseptle çıkıyor karşımıza: Eşe dosta seyrettirmek istediğiniz herhangi bir videonuz varsa bunu ücreti karşılığında Akıllı.TV'de istediğiniz saatte yayınlatabiliyorsunuz! Bununla da kalmıyor, Akıllı TV'nin web sitesi, tıpkı YouTube ve benzeri -en azından benim bildiğim- onlarca site gibi web üzerinden istediğiniz videoları upload etme, izleme ve paylaşma imkanını ücretsiz sunuyor ama bir farkla: Akıllı.TV belirli izleme sayılarına ulaşan videolara telif ücreti ödemeyi vadediyor.

Web sitesi tarafında sorun yok zaten uzun zamandır uygulanan bir yöntemi geliştirmiş Akıllı.TV'nin kurucuları ama televizyon yayını tarafında farklı birşey deniyorlar ve pratiğe döküldüğünde nasıl sonuç alınacağını çok merak ediyorum. İnsanlar videolarını offline medialara (CD,DVD) kaydedip tanıdıklarına göndermek ya da YouTube benzeri siteler üzerinden paylaşmak yerine üzerine para verip uydu üzerinden yayın yapan bir kanaldan hem de belli bir saatte izlemek isterler mi bilemiyorum..? İçerik internete kayıyor, televizyon da kendisini bir üst basamağa (HD - High Definition) çekerek kendi pazarını koruyor derken Akıllı.TV üzerinde detaylı düşünülmüş bir projeden çok deneysel bir çaba, ya tutarsa yatırımına benziyor.

Sonucu her ne olursa olsun, geleceğin görsel-işitsel medyasını içerik şekillendirecek, aradaki taşıyıcı/iletici katmanlar (Internet, TV, telefon) gitgide çeşitlenecek ve kullanıcı için görünmez(önemsiz) olacaklar çünkü insanlar istedikleri içeriğe ihtiyaç duydukları her anda ulaşmak isteyecekler.

Akıllı TV web sitesine bu linkten ulaşılabilir.

Hiç yorum yok: