12 Mart 2007

Tenten de Beyazperdede *



Steven Spielberg, Belçikalı çizer Herge'nin 78 yıl önce çizdiği “Tenten”e yeniden hayat verecek

Çizgi roman dünyasının en gözde kahramanlarından Tenten'in maceraları ünlü yönetmen Steven Spielberg tarafından beyaz perdeye taşınacak. Belçikalı çizer Herge'nin 78 yıl önce çizdiği “Tenten”, 2009 yılında sinema perdesinde izleyiciyle buluşacak.İnternetteki “moviehole” ve “contact music” sitelerinin haberlerine göre, 1983 yılında Tenten'in film haklarını satın alan Spielberg, senelerdir üzerinde çalıştığı projesini nihayet hayata geçiriyor.

Filmi Dreamworks şirketinin çatısı altında yapacak olan Spielberg, gösterim tarihi olarak da 2009 yılını hedefliyor.

Henüz kadrosu kesinleşmeyen film için düşünülen oyuncular arasında, ”Everwood” ve “Vatansever” filmlerinde rol alan 26 yaşındaki genç aktör Gregory Smith, Tenten adayları arasında başı çekiyor.

“Harry Potter” serisinde “Ron Weasley” karakterini canlandıran 19 yaşındaki oyuncu Rupert Grint'in de rol için ismi geçiyor. Kızıl saçlı genç aktörün, benzer fiziksel özelliklere sahip Tenten için iyi bir seçim olabileceği belirtiliyor. Spielberg'in Tenten adayları arasında Kirsten Myburgh adlı oyuncunun da bulunduğu gelen haberler arasında.

Herge Stüdyolarının başında bulunan Nick Rodwell de şirketin film üzerinde çalıştığını doğruladı. Rodwell, 2009 tarihini uygun buldukları filmin ön prodüksiyon aşamasında olduğunu söyledi.

DÜNYANIN EN MEŞHUR GAZETECİSİ

Belçikalı çizer Herge tarafından 1929 yılında yaratılan Tenten'in orijinal adı Tintin.

“Tenten'in Maceraları-Les Aventures de Tintin” adıyla yaratılan çizgi roman dizisi, 20. yüzyıl Avrupa çizgi romanlarının en ünlülerindendi. Diziden 200 milyondan fazla kitap basıldı ve dizi 50'den fazla dile çevrildi.

Serinin kahramanı, genç bir gazeteci ve gezgin olan Tenten'in maceralarında her zaman köpeği Milu, arkadaşı Kaptan Haddock ve başka pek çok renkli karakter eşlik etti.

Sürükleyici öyküler, sonraki hikayelerdeki titiz araştırmalarla büyük takdir topladı. Öyküler, fantezi, polisiye ve bilim-kurgu gibi pek çok tarzı bir araya toplarken, tüm Tenten hikayeleri mizah da içerdi. Hatat bu öykülerde zeki bir hiciv anlayışı ve politik, kültürel eleştiriler de yer aldı.

Doğum günü 10 Ocak 1929 olan Tenten'in 75. yaşı 2004'te bütün tanındığı yerlerde kutlanmıştır. Tenten, büyük ölçüde Herge'in daha önceki karakteri olan ve Tenten ile büyük benzerlikler taşıyan “İzci Totor” esas alınarak yaratıldı. Dünyanın bu “en meşhur gazetecisi”, her macerasında harıl harıl çalışırken görülse de pek nadir haber teslim edebilmesiyle tanındı.

Tiyatro oyunu olarak da bir çok kez uyarlanan Tenten, dünyanın dört yanında hatıra pullarına, hediyelik eşyalara ve oyuncaklara konu oldu. Ocak 2004'te Tenten'in 75. yaş günü sebebiyle Belçika'da 50 bin limitli 10 avroluk hatıralık madeni para bastırdı.

Bunun yanında, Tenten, pek çok kişiye ilham kaynağı da oldu. 1980'lerin İngiliz tekno pop grubu The Thompson Twins'e, ünlü Tenten karakterlerinin İngilizce versiyonları isim babalığı yaptı. Avustralyalı rock grubu “Tin Tin” de sevimli çizgi kahramanın ilham alan bir başka topluluk oldu.

* http://www.haberturk.com/haber.asp?id=17185&cat=320&dt=2007/03/12

1 yorum:

Adsız dedi ki...

vay be-- adam inadım inat, çekeceğim bu filmi diyor. :-) bakalım nasıl olacak...